a) Bağlantılı Liste Veri Yapısı

6.1. Bağlantılı Liste (Link List)

Bir bağlantılı liste, yalın olarak, şekilde verildiği gibi gösterilir; liste üzerindeki veri parçaları birbirlerine bağlantı bilgileri üzerinden sanal şekilde bağlıdır. Bağlantılar, veri parçalarının geliş/giriliş sırasına göre olabileceği gibi belirli bir anahtar sözcüğe göre sıralı özellikte de yapılabilir. Eğer bağlantılar, belirli bir anahtar sözcüğe göre sıralı özellikte yapılıyorsa sıralı bağlantılı liste (ordered link list), geliş sırasına göre yapılıyorsa, yalın olarak, bağlantılı liste (link list) olarak adlandırılır.

Şekilde a)'da bağlantılı listenin veri yapısı, b)'de herbir parçası bellek üzerine dağılmış tipik bir bağlantılı liste ve c)'de de bağlantılı listenin genel olarak gösterilişi verilmiştir; veri parçaları belleğin sıralı olmayan adreslerinde olsa bile, genel olarak kağıt üzerinde gösterilirken c)'deki gibi çizilir.

Bağlantılı listenin veri yapısı tipik olarak şekilde a)'da görüldüğü gibi birisi veri diğeri bağ olarak adlandırılan iki parçadan oluşur: veri kısmında veri parçası, bağ kısmında ise bağlantılı liste üzerinde bir sonraki veri parçasının yerini işaret eden bir adres veya indis bilgisi bulunur. Bağlantılar tek yönlü olup liste üzerinde baştan sona doğru bir yönde hareket edilebilir.

b) Tipik Bir Bağlantılı Liste

c) Bağlantılı Liste verileri yukarıda olduğu gibi karışık olsa da genel olarak buradaki gibi sıralı gösterilir.